Hava kirliliği, havanın doğal bileşiminin çeşitli nedenlerle değişmesi, havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına, ekolojik dengeye ve eşyalara zararlı olabilecek derişim ve sürede bulunmasıdır.
- Öncelikle; ısınma amacıyla katı yakıtlar (kömür, briket kömür, prina vb.) yerine hava kirliliğine daha az sebep olan doğalgaz gibi ürünlerin kullanımı tercih edilmelidir.
- Her konutun bireysel olarak ısıtılması yerine, merkezi ısıtma sistemleri tercih edilmelidir. Merkezi ısıtma sistemlerine ne kadar çok konut dâhil edilir ise konut başına düşen enerji maliyeti de o oranda azalacaktır.
- Satın alınan katı yakıtların (kömür, briket kömür, prina vb.) torbalı olmasına önemle dikkat edilmelidir. Torbaların üzerinde; katı yakıtı üreten/ithal eden ve torbalayan firmaların isimleri, katı yakıtın menşei (üretildiği yer), uygunluğu veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bilgisi, katı yakıtın cinsi ve özelliği gibi bilgilerin bulunmasına dikkat edilmelidir.
- Vatandaşların doğru kömürü aldıklarından emin olmaları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden “Satış İzin Belgesi” almış firmalardan kömürlerini almaları gerekmektedir.
- Özel aracınızla yaptığınız seyahatleri azaltarak bireysel egzoz emisyonunuzu düşürebilirsiniz.
- Evinizde kimyasal barındırmayan temizlik ürünlerini tercih ederek, hava kirliliği ile mücadeleye katkıda bulunabilirsiniz.
- Soba ile ısınan evlerde bacaların düzenli olarak temizlenmesi, kalorifer ile ısınan evlerde ise periyodik olarak kalorifer ve kombi bakımı yaptırılması daha az yakıt harcanmasını sağlar, bu da hava kirliliğinin önüne geçebilir. Ayrıca iç ve dış cephe yalıtımlarının da yakıt tüketimini asgari düzeye indirebileceği unutulmamalıdır.
- Açık alanlarda çöplerin yakılması hava kirliliğine sebebiyet verebilir ve orman yangını gibi felaketleri doğurabilir. Bu sebeple açık alanlarda ateş yakılmaması gerekir.